top of page

Ολυμπιακός: Η μεταμόρφωση μέσα από το δίδυμο Petrusev-Wright

Writer's picture: Χρήστος ΜπατάκαςΧρήστος Μπατάκας

Οι «ερυθρόλεκοι» τις τελευταίες εβδομάδες, βαδίζουν από το καλό στο...καλύτερο. Ο coach Μπαρτζώκας φαίνεται να βρήκε τελικά, αυτούς που θα εκτελέσουν το πλάνο. Ο ίδιος, αναπροσάρμοσε την τακτική του, ειδικά μετά την απόκτηση του Moses Wright.


Η ομάδα του Πειραιά τράβηξε...λαχείο με τον 26χρονο center και η έλευσή του, χαρίζει στον Ολυμπιακό νέα, πιο ευέλικτα σχήματα. Ένα από αυτά που θα παρακολουθούμε συχνά, είναι αυτό με τον Petrusev στο «4» και τον Wright στο «5».



Με ποιον τρόπο έχει μεταμορφώσει αυτό το δίδυμο, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, την ελληνική ομάδα;


Άμυνα: Ένα «duo» που προσαρμόζεται στις αλλαγές


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φετινού Ολυμπιακού, υπήρξε το γεγονός πως δεν είχε στην διάθεσή του center, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στα screen και στις αλλαγές. Με τον Wright (το Defensive Box Plus Minus του βρίσκεται στο 8.0), η αδυναμία αυτή, έχει σχεδόν...εξανεμιστεί. Όταν βρίσκεται στο ίδιο σχήμα με τον Σέρβο, αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα.


Ο Wright κόβει τον αντίπαλο του, μετά από αλλαγή σε screen με τον Peters


Ο Petrusev έχει περιθώρια βελτίωσης στην άμυνα (το Defensive Box Plus Minus του είναι οριακά θετικό στο 0.7), ωστόσο μπορεί να ακολουθήσει έναν παίκτη σε ενδεχόμενα pop-out. Αυτό σημαίνει πως ο Αμερικάνος είτε μπορεί να μείνει λίγα βήματα πιο πίσω και να προστατέψει την ρακέτα (το 6.8% από τις επιθέσεις των αντιπάλων το σταματάει με block), είτε, αν υποθετικά δεν γίνει η αλλαγή στο screen, να κλέψει την μπάλα (στο 5.2% της επίθεσης των αντιπάλων του, κλέβει την μπάλα).


Επίθεση: Η «πολυτροπία» του Σέρβου και η δυνατότητα αιφνιδιασμού


Μπορεί η προσφορά του Fall, αλλά και του τραυματία Milutinov να είναι αναμφισβήτητη, όμως, όπως προαναφέραμε, το παραπάνω σχήμα προσφέρει περισσότερη ευελιξία στα πόδια. Αυτό, συμβαίνει και στην επίθεση, εκεί όπου ο Petrusev μπορεί να προσφέρει περισσότερο χώρο στον συμπαίκτη του. Πως το καταφέρνει αυτό; Με την ποικιλία του στον τρόπο που σκοράρει. Ο Σέρβος επιλέγει να επιτεθεί από το Rim (21%), από το «ζωγραφιστό» (41%), με mid-range shots (7%), αλλά και με τρίποντα (11%).



Κάπως έτσι, ελευθερώνεται χώρος για τον Wright στην ρακέτα (το 60% των επιθέσεων του πραγματοποιούνται στην ρακέτα), αφού τον Petrusev χρειάζεται να τον κυνηγάς...παντού. Παράλληλα, με αυτούς τους δυο στο παρκέ, δίνεται η δυνατότητα στον Ολυμπιακό να τρέξει στον αιφνιδιασμό, κάτι που κάνει αρκετές φορές πλέον, μετά από ένα αμυντικό ριμπάουντ.


Το σύγχρονο μπάσκετ απαιτεί πολυμορφικές ομάδες



Το μπάσκετ συνεχώς εξελίσσεται και όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε την ροή του. Οι εποχές που αρκούσε ένας τρόπος παιχνιδιού για να κατακτήσεις νίκες και τίτλους βρίσκονται πλέον στο χρονοντούλαπο των αναμνήσεων. Ο οργανισμός του Ολυμπιακού το κατάλαβε, γύρισε σελίδα και πρόσεθεσε εναλλακτικούς τρόπους στο παιχνίδι του. Με τους δύο τίτλους (Super Cup και Κύπελλο Ελλάδας) να έχουν κατακτηθεί, μένει να μάθουμε αν αυτό το δίδυμο (το +- τους αθροιστικά στο παρκέ είναι 8.6!), θα αποδειχθεί το «turning point» του φετινού Ολυμπιακού.


74 views0 comments

留言


©2019 by GiocoDelloSport.com. Proudly created with Wix.com

bottom of page